We zijn allemaal graag te gast op de Noordkade Veghel. Om te smullen, te struinen, te shoppen…wat het ook mag zijn, met de volgende vijf weetjes loop je hier voortaan heel anders rond. 


1 – Wiebenga

Prominent op het terrein is een silo-gebouw dat stamt uit 1915. Het bouwwerk heeft inmiddels het predikaat ‘Rijksmonument’. In eerste instantie was onduidelijk wie nu de architect was, maar de originele blauwdrukken wezen uit dat het Jan Gerko Wiebenga was. Dat die naam een belletje doet rinkelen, is mogelijk: hij ontwierp onder meer ook de beroemde Van Nellefabriek in Rotterdam. 


2 – Afzakkerij

De Afzakkerij is het café waar iedere week live-muziek te vinden is. Om in het jargon van eten en drinken te blijven is dit natuurlijk een naam die je doet denken aan ‘een afzakkertje pakken’. Oftewel, voor je naar huis gaat nog gezellig iets drinken. De naam is echter een overblijfsel uit de tijd dat hier dagelijks ettelijke zakken met veevoer werden ‘afgezakt’; gevuld en opgeslagen dus.  


3 – NPF Toren

De NPF-toren is een opmerkelijk gebouw middenin de Proeffabriek. Een knaller vol oude industrie, waar je met een kleine glazen lift tot hoog bovenin de toren komt. Binnenin is het een grote open ruimte vol buizen, machines en talloze balustrades. Het meest eigenaardige van deze toren is dat hij maar een jaar in bedrijf is geweest.


4 – Stationsklok

De Proeffabriek kent twee ingangen. De ingang bij P2 wordt kortweg ‘Ingang klok’ genoemd, naar de grote klok die boven de deuren prijkt. Een klok met een verhaal: hij prijkte namelijk van 1951 tot 1996 op de gevel van het treinstation ‘s-Hertogenbosch Centraal. Het apparaat weegt ongeveer 6000 kilogram en is volledig op de Noordkade gerestaureerd. De Bossche politiek heeft nog getracht de klok terug naar ‘s-Hertogenbosch te brengen, maar tevergeefs. 


5 – Raket

Het is vanaf de buitenkant niet te zien. Wanneer je het niet weet, loop je achteloos voorbij de grote silo’s links buiten bij restaurant Wittern. Toch is het waar: een van deze 15 silo’s herbergt een levensgrote raket van wel 35 meter hoog. Wat?! Maar maak je geen zorgen. Het betreft een onderdeel van The Space, een zinderend spannende escape room die draait om het lanceren of juist saboteren van deze enorme knakker. 

Wil je nog meer historie over de Noordkade? Reserveer dan een rondleiding bij SIEMei!


ONTVANG JIJ ONZE NIEUWSBRIEF AL?


De leukste activiteiten of mooie verhalen van de Noordkade. Je krijgt het allemaal gratis en voor niets in je mailbox als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt deze één keer in de drie weken.

Nog meer lezen?


Ontdekken in de Noordkade kan het hele jaar door. Meer inspiratie voor je bezoek. Lees dan onze andere blogs. Zo leer je ons nog beter kennen.

Noordkade veghel
Food Leisure

Dit zijn de 7 leukste kerstcadeaus verkrijgbaar op de Noordkade

We zijn allemaal graag te gast op de Noordkade Veghel.