De monoloog ’t Hooge Nest wekt, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, het verleden tot leven vanuit het heden. Met een zoektocht door een huis en daarmee door de geschiedenis van dit bijzondere gebouw en haar bewoners. Gespeeld door Fockeline Ouwerkerk (onder andere Bankier van het Verzet, Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding en Moordvrouw). Van de makers van Nu Ik Je Zie en Sonny Boy.


Als schrijfster Roxane van Iperen samen met haar gezin een oude villa in de bossen van Naarden betrekt, weet ze niets van de geheime geschiedenis van dit huis. Pas tijdens de verbouwing ontdekt ze intrigerende sporen uit het verleden. Onder de houten vloeren en achter wandpanelen vindt Van Iperen schuilplaatsen en verzetskrantjes. Van Iperen begint aan een jarenlange zoektocht om een reconstructie te kunnen maken van die periode. Zo ontdekt ze op het dieptepunt van de oorlog dat 't Hooge Nest, dankzij twee Joodse zussen, een van de grootste onderduikadressen van Nederland is. Een veilige haven voor vele onderduikers, een doorvoerroute voor het verzet en een plek waar de cultuur rijkelijk bloeit.

Van het boek ‘t Hooge Nest werden in Nederland ruim 400.000 exemplaren verkocht en het boek stond 144 weken in de Bestseller 60. De vertaalrechten zijn verkocht aan vijftien landen en de Amerikaanse editie stond veertien weken in de non-fictiebestsellerlijst van The New York Times. Het boek won in 2019 de Opzij Literatuurprijs.

Recensies van het boek:
“Van Iperen schreef het verhaal van Janny en Lien op met het instrumentarium van de romancier. Geen afstandelijke geschiedschrijving, maar scènes waarin ze de historische personen sprekend en handelend opvoert, en voelend” (Juryrapport Opzij Literatuurprijs).
“Lezers zien graag dat het onbevattelijke tot makkelijker te verwerken proporties wordt teruggebracht. Vaardige stilisten als Van Iperen weten van zulk materiaal iets indrukwekkends te maken. Meeleven gaat makkelijk” (Trouw).

Actrice : Fockeline Ouwerkerk
Regie: Benno Hoogveld
Oorspronkelijk script: Marc Veerkamp
Muziek: Rik Ronner
Decorontwerp: Paul Boereboom
Kostuumontwerp: Glenn Hewitt
Lichtontwerp: Jasper Nijholt

Website: https://solostories.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/solostories/
Instagram: https://www.instagram.com/solostories/

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Joël Borelli – Introducing: Joël Borelli

De monoloog ’t Hooge Nest wekt, 80 jaar na het