Een vertelling over de kracht van moederliefde.


De Lange Gang is een voorstelling waaraan twee persoonlijke verhalen van de theatermakers zelf ten grondslag liggen. Arlène Hoornweg vond in haar familiegeschiedenis de bron voor een vertelling over de kracht van moederliefde: een moeder raakt door een noodlottige gebeurtenis haar dochter kwijt en begint een wonderlijke zoektocht. Pauline Kalker verbeeldt het rouwproces dat volgde op een abortus en een aantal miskramen. Ze neemt een duik in de tijd en ontdekt hoe bittere pijn kan veranderen in dierbaar verdriet. 

Met een green screen-studio, kleipoppetjes en boomschors verbeeldt Hotel Modern verhalen waarin geboren worden niet vanzelfsprekend is en het leven zich niet laat voorspellen. Herman Helle monteert live filmbeelden van zijn opgroeiende dochter, Heleen Wiemer tekent animaties en Reinier van Houdt maakt muziek. 

“We zijn onze theatervorm ‘live animatiefilm’ gaan noemen. Als we in het theater aankomen zetten we het hele podium vol met maquettes; we bouwen complete miniatuurwerelden die worden bevolkt door vaak wel honderden poppetjes. We spelen daarin scènes die we live filmen, de beelden worden direct geprojecteerd op een groot scherm en een muzikant maakt er muziek en geluid bij. Het is als kijken naar een film en het zien van de ‘making of’ tegelijkertijd.”

Quotes
“De creativiteit is hier heerlijk vintage Hotel Modern: camera’s schieten over wonderlijke tableaus vol miertjes, moeders, spinnenwebben, bossen en boomschors. Van sokkenmandjes en afdruiprekjes is een ziekenhuis gemaakt. Inclusief dwaaltocht door gangen vol zorgelijk piepende slangen” (Volkskrant).

“Twee kleipoppetjes die uiterst zorgvuldig zijn vormgegeven, in prachtige kleine decors geplaatst en met subtiliteit en precisie worden bewogen, ondertussen doeltreffend gefilmd en op een groot scherm geprojecteerd” (Theaterkrant).

“In dat soort vondsten, waarin met huis-, tuin- en keukenspullen een universum wordt geschapen, schuilt de kracht van Hotel Modern, die ook na al die jaren nog niet is uitgewerkt” (Parool).

Makers en spelers: Arlène Hoornweg, Pauline Kalker, Heleen Wiemer, Herman Helle
Componist en live muziek: Reinier van Houdt
Muziek laatste scène: Christaan Verbeek
Decorbouwassistentie: Marsha Agerbeek, Juliet Campfens
Techniek: Pablo Strormann, Joris van Oosterhout met dank aan Nineties Productions en Robbert So

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Livemuziek Afzakkerij: Moonglow

Een vertelling over de kracht van moederliefde. De Lange Gang