Eva worstelt met menselijke connectie. Ze is vervreemd van haar ouders en nu haar jongere zus gaat verhuizen is ze al helemaal eenzaam. Een bericht op social media, waarin de herdenking van een lang geleden overleden vriend wordt aangekondigd, brengt haar terug naar de zomer waarin ze dertien jaar oud was. Die zomervakantie bracht ze door als derde musketier met twee wat oudere jongens. Ze speelden een raadselspel met plaatselijke meisjes, met een schokkende afloop. Eva besluit terug te keren naar haar geboortedorp om de zomer die haar leven voor altijd veranderde achter zich te laten. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit.


De lange zomer in Het Smelt toont aanvankelijk die typische, herkenbare landerigheid uit ieders jeugd, maar voegt al snel een unheimisch gevoel toe, toewerkend naar een keiharde knoop die ook na de aftiteling lang blijft vastzitten. Geen lichte kost dus, wel een daverend regiedebuut van Veerle Baetens.

Let op: de film bevat heftige scènes (o.a. zelfdoding).

“Het Smelt is een vernuftige en bij momenten aangrijpende wraakfilm, waarin de eenzaamheid van de wreker nagalmt” (Volkskrant).
“De aanvankelijk zomerse landerigheid en een groeiend unheimisch onderbuikgevoel culmineren in een emotionele clusterbom” (Filmkrant).
“Mooi hoe in Het Smelt het kinderspel de wereld van de volwassenen spiegelt” (Trouw).
“Marchant is de ideale vertolker van de jonge Eva” (VPRO Cinema).
“Zit plottechnisch stevig in elkaar” (NRC).
“Prima regiedebuut” (De Morgen).
“Een aangrijpende en heftige thriller die je nog lang bijblijft” (Filmtotaal).

Cast: Charlotte de Bruyne, Rosa Marchant.

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Björn van der Doelen, Ruud van den Boogaard en Martijn Kuijten- Vergane Glorie

Eva worstelt met menselijke connectie. Ze is vervreemd van haar