Trompettist in Auschwitz is een verhaal over overleven. Over je vastklampen aan het kleinste sprankje schoonheid in een verder compleet duistere wereld. Een verhaal over één van de zwartste bladzijden uit onze wereldgeschiedenis, dat aantoont hoe belangrijk het is dat we het blijven vertellen. Dat we blijven herdenken. Dat we nooit vergeten.


Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie.

Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen in een regie van Eddy Habbema het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz. Het boek van Dick Walda wordt door Allard Blom bewerkt tot theatertekst.

Trompettist in Auschwitz ging op 4 april 2022 in aanwezigheid van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in première. De voorstelling ontving lovende recensies van zowel pers als publiek. Ter gelegenheid van 80 jaar herdenking en bevrijding zijn Soy Kroon en Thomas Cammaert nog één keer te zien in deze bejubelde voorstelling. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven noemde de voorstelling na afloop in een post op X ‘indrukwekkend’ en dankte Soy en Thomas voor een onvergetelijke avond.

“Intieme scènes maken indruk” (NRC).
“Schrijnende nachtmerrie die binnenkomt” (Dagblad van het Noorden).
“Dit stuk werkt in al zijn ingetogen eenvoud” (Musicalworld).
“Het spel is ijzersterk” (Musicalsites).
“Een meesterlijke topprestatie” (Theaterparadijs).
“Zeer indrukwekkend” (Ilovetheater).
“Indrukwekkend theater” (Theaterkrant).
“Intiem, integer en indringend” (Musicaljournal).

Cast: Soy Kroon en Thomas Cammaert
Script: Allard Blom
Naar het boek van: Dick Walda
Regie: Eddy Habbema
Website: www.trompettist.eu
Facebook: https://www.facebook.com/detheaterbv
Instagram: https://www.instagram.com/detheaterbv/

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

ALEX KLAASEN – NO PONIES – 12 JUNI

Trompettist in Auschwitz is een verhaal over overleven. Over je