Singer-songwriter Maame Joses deelt verhalen uit het leven van Nina Simone en haar eigen ervaringen als zwarte zangeres. Begeleid door meesterpianist Bouwe Bruins zingt Maame de bekende en minder bekende songs uit het uitgebreide oeuvre van Simone.


Nina Simone. Ambitieus. Uitgesproken. Bipolair. Ze schreef het nummer Feelin’ Good, maar had geen makkelijk leven. Ze was een ongeëvenaarde zangeres en briljant pianiste. In 2023 zou ze 90 jaar zijn geworden. Een mooi moment om terug te blikken op wie ze was, wat haar dreef en de vele uitdagingen waar ze mee te maken kreeg.

Singer-songwriter Maame Joses, zelf een groot fan van Nina, zingt al ruim 22 jaar in binnen- en buitenland. In 2010 was ze halve finalist van De Grote Prijs Van Nederland en in 2012 van The Voice Of Holland. Nina en Maame begonnen beiden met gospelmuziek in de kerk. Ninas’s debuutalbum was Little Girl Blue. Dat van Maame was Grown Man Cry. Beiden woonden ze in Nijmegen. Net als Nina en haar dochter Lisa delen Maame en haar dochter Yael een muzikaal talent. Maar ze leven in compleet verschillende tijden. Toch?

Nina Simone’s leven was minstens zo intrigerend als haar veelzijdige muziek. Ze had een hekel aan de term jazz muzikant. Vond zichzelf eerder een volkszangeres en omschreef haar stijl als zwarte klassieke muziek. Ze streed tegen racisme en voor burgerrechten. “Mijn huid is zwart. Mijn haar is wollig. Mijn rug is sterk. Sterk genoeg om de pijn te verdragen. Keer op keer toegebracht” (Nina Simone).

Zang, spel en verhaal: Maame Joses
Piano: Bouwe Bruins

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Dana Winner – More Than I Imagined

Singer-songwriter Maame Joses deelt verhalen uit het leven van Nina