Tula was de leider van de grootste opstand van slaafgemaakten op Curaçao in 1795. Dit verzet werd onderdrukt, de leiders werden gevangengenomen en wreed terechtgesteld. Tula werd daarna eeuwenlang beschouwd als een agressieve crimineel met wie niemand zich wilde identificeren. In 2010 veranderde dat. Tula wordt sindsdien geëerd als nationale held van Curaçao. Pas op 3 oktober 2023 werd hij door Nederland gerehabiliteerd; van misdadiger tot vrijheidsstrijder.


zaline Calister: “In 2024 vieren we dat de slavernij 151 jaar geleden is afgeschaft. Mijn overgrootmoeder Juliet (1836-1875) heeft het meegemaakt: zowel de slavernij als de afschaffing ervan”. In deze persoonlijke muziektheatervoorstelling vertelt Izaline hoe de vrijheidsstrijd van Tula het leven van Juliët heeft beïnvloed. Met gepassioneerd spel en ontroerende muziek verbindt ze het verleden met het heden en viert ze de toekomst.

Izaline Calister: tekst, zang Ed Verhoeff: gitaar Ilja Reijngoud, Efe Erdem of Pablo Martinez: trombone Roël Calister of Vernon Chatlein: percussie regie: Leoni Jansen Izaline Calister was eerder te zien in Het Eiland Van Mijn Vader (met Thijs Borsten), Tula Herdenkingsconcert in ITA, Porgy And Bess, Barricade, Geen Liefde Zonder Vrijheid (i.s.m. het Volksoperahuis) en Het 5 mei-Koninkrijksconcert in Carré. “In soepel associatief spel wisselt Calister, die in 2009 een Edison won, tussen scènes waarin we Juliet zien opgroeien en geschiedvertelling. Met als muzikale lijm meeslepende nieuwe en bekende nummers uit haar eigen repertoire, evenals Antilliaanse tambú-liederen, een dans- en muziekgenre dat koloniale leiders tevergeefs hebben proberen te verbieden. Tula & Juliet is een viering van het doorzettingsvermogen van de Antilliaanse tot slaafgemaakten, waaruit zowel de eilanders als niet-eilanders kunnen putten. Haar charme en ongeforceerde humor stellen je op je gemak en als verhalenverteller creëert ze onverwachte saamhorigheid onder haar toeschouwers, door ze samen te laten zwijgen, zingen en dansen” (Volkskrant).

“De liederen zijn prachtig, betekenisvol en bij tijd en wijle diep ontroerend. Met haar prachtige stem die je uit duizenden herkent voert Calister je moeiteloos mee van de ene gemoedstoestand in de andere. Behalve de begenadigd zangeres die ze is, bezit ze begenadigde acteerkwaliteiten die deze voorstelling vereist. Dat draagt bij aan dat het verhaal bij je binnenkomt. Het stuk inspireert” (Theaterkrant).

www.izalinecalister.com
Link trailer op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=lekXSMX9Epg

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Comedy Café Noordkade – Thank God It’s Friday!

Tula was de leider van de grootste opstand van slaafgemaakten