Twee zestienjarige en innig bevriende neven uit Senegal dromen van een bestaan als muzikant in Europa. Ze leggen hun lot daarom vol goede moed in de handen van nietsontziende smokkelaars. Tijdens hun barre reis krijgen ze te maken met de gevaarlijke woestijn, de verschrikkingen van de detentiecentra in Libië en de gevaren van de zee. Ze weten dat het gevaarlijk is, maar ze hebben elkaar en zichzelf ervan overtuigd dat het gaat lukken. Eerst de woestijn door, dan met de boot, het lijkt zo simpel.


Io Capitano is genomineerd voor een Oscar en won op het Filmfestival van Venetië, waar de film in première ging tientallen prijzen (onder andere de prijs voor de Beste Regisseur en de Beste Jonge Acteur (Seydou Sarr)).

Dit aangrijpende Italiaanse drama heeft een uniek Afrikaans perspectief. Niet de problemen in Europa staan centraal, maar de barre reizen die daaraan voorafgaan. Regisseur Garrone (Gomorra, Dogman) stelde het verhaal samen uit verslagen van ervaringsdeskundigen (getuigenissen van migranten) en werkte tijdens het hele filmproces nauw met hen samen.

https://www.volkskrant.nl/films/het-levensverhaal-van-amara-fofana-diende-als-inspiratie-voor-io-capitano-komt-voor-99-procent-overeen~bc1ca8d1/

“Soms ietwat sentimenteel, soms keihard” (VPRO Cinema).
“Broodnodige empathiemachine. Juist door de tocht van vluchtelingen te dramatiseren, maakt Matteo Garrone van Io Capitano een onvergetelijke, brute film” (NRC).
“Indringend en meeslepend drama. Io Capitano maakt de levensgevaarlijke reis van twee minderjarige migranten tot een meeslepend drama” (Volkskrant).
“Het verhaal van de film is bekend, maar het is pakkend verteld, schitterend geacteerd en ironisch genoeg mooi in beeld gebracht” (geekster.be).
“A road movie to be reckoned with” (The Hollywood Reporter).

Cast: Seydou Sarr, Khady Sy, Isaka Sawadogo, Moustapha Fall, Hichem Yacoubi, Doodou Sagna, Bamar Kane, Cheick Oumar Diaw.

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Bouke Rocks Elvis (reprise)

Twee zestienjarige en innig bevriende neven uit Senegal dromen van