Het ongelooflijke leven van Brammetje Cox, in een excentrieke kunstenaarskolonie in een Brabants rijtjeshuis. Bram: de moeder, de mythe, de tapes.


Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen gaan in BRAM op ontdekkingstocht door Daniels familiegeschiedenis en blikken terug op het leven van zijn oma: Brammetje Cox. Ze gaan in gesprek met betrokkenen van toen, maar raken steeds verder verstrikt in een web van meningen en verhalen. Was Brammetje een vooruitstrevende feminist? Een compromisloze kunstenaar? Een harteloze moeder? En wie is eigenlijk Daniels verdwenen opa? Bram dompelt je onder in een bijzonder verhaal en een verrassende geluidswereld. Met een stiekeme rol van een geluidsartiest.

De Eindhovense Maria Croonen (1934 – 1998) gooit haar leven van huisvrouw en tandartsassistente om en wordt autodidact beeldend kunstenaar. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Brammetje Cox leeft voor de kunst, maar is tegelijkertijd een alleenstaande moeder met vier kinderen. In haar leven maakt Bram radicale keuzes en die blijven niet zonder gevolgen.

Luister ook Bram de podcast! In deze uitpluispodcast ontrafelen Daniel en Karlijn het mysterie rond Daniels onbekende opa. Podcastmaker Serin Utlu vervlecht dit met eigen ervaringen over moederschap en zoomt uit naar het spanningsveld tussen ouderschap en kunstenaarschap.

Kompagnie Kistemaker uit Arnhem maakt muzikaal en magisch theater. Multidisciplinair, documentair, te zien op locatie en in zalen. Met persoonlijke verhalen en grondig vooronderzoek reflecteert ze op de wereld van nu. Wanneer en hoe valt niet te zeggen, maar altijd vallen fictie en realiteit wonderlijk samen. Hun werk is speels en openhartig. In BRAM werkt de Kompagnie samen met acteur Daniel Cornelissen.

Spel, concept en tekst: Daniel Cornelissen & Karlijn Kistemaker
Foley artist: Chris Koopman
Scenografie en kostuums: Calle de Hoog
Dramaturgie: Hilde van Beek
Eindregie: Eva Meijering
Techniek: Jens Bakker
Productie: Judith Rosendaal
Technisch producent en geluidsontwerp: Rick Gobee
Lichtontwerp: Yuri Schreuders podcast o.a. Serin Utlu

“Een boeiend portret” (NRC).
“De leukste bijdrage komt van geluidenmaker Chris Koopman, die scènes voorziet van bijpassende geluiden, zoals klepperende brievenbussen, een ‘burp’ bij maagpijn en een harde ‘krak’ bij het rechten van een rug” (NRC). “Cornelissen is een technisch zeer sterke speler die sensitief en ingeleefd spel plaatst tegenover de aardse, droogkomische podiumpresentatie van Kistemaker” (Theaterkrant keuze van de criticus).
“Bram is een voorstelling die steeds meer diepgang krijgt, zeker als de emoties en persoonlijke ervaringen van de acteurs het stuk binnensluipen” (Brabants Dagblad).

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Veldhuis & Kemper – Kunnen Het Niet Laten

Het ongelooflijke leven van Brammetje Cox, in een excentrieke kunstenaarskolonie