De vader van Fien Leysen zou zijn benoemd tot deputy sheriff in Alabama. Maar is dat verhaal wel waar? Alabama is een reis op zoek naar de waarheid. Fien stapt in de voetsporen van haar overleden vader, reporter Kris Leysen. In 1978 maakte hij een reportage voor de openbare omroep en kwam terecht in Birmingham, Alabama.


Hij sprak er met jonge mensen over werk en studies, over de zoektocht naar The American Dream en de kloof tussen arm en rijk. Op zijn eerste avond in Alabama werd Kris Leysen plots gebombardeerd tot deputy sheriff. Een idee van de lokale sheriff, zodat de mensen in de stad hem zouden vertrouwen. Vijfenveertig jaar later trekt Fien, nu dezelfde leeftijd als haar vader toen, naar Alabama. Ze wil de studenten en de sheriff uit 1978 terugvinden en de stad en de mensen weer opzoeken. In Birmingham stelt ze de vragen die haar vader liet liggen en hoopt ze er zelf antwoorden te vinden.

Samen met muzikant Steven De Bruyn deelt Fien videobeelden van toen en nu, en het resultaat van haar zoektocht. Een voorstelling over het verstrijken van de tijd, de waarheid en verschillende stadia van gemis.

Voorstelling is een samenwerking van Fien Leysen/Berlin en theater Arsenaal. Theatergezelschap Berlin stond eerder in ons theater met The Making Of Berlin, deze voorstelling werd door ons publiek gewaardeerd met een 9.

“Alabama is teder theater dat film als ruggengraat gebruikt om een rakend, autobiografisch verhaal te vertellen” (Els Van Steenberghe, Knack Focus).
“Door humor en ontroering goed te doseren raakt ze een gevoelige snaar. Een ontwapenende roadtrip ondersteund door wonderlijke muziek van mondharmonicaspeler en allroundmuzikant Steven De Bruyn” (Nina Dillen in De Tijd).
“Het langzame ritme, het verglijden in de tijd die ruimte biedt om te mijmeren, om mee te gaan in de sfeer en de gevoelens, de weemoed en ontroering, dat maakt deze voorstelling zo bijzonder” (Tuur Devens voor Theaterkrant).

Fien Leysen
Fien Leysen is schrijfster, theatermaakster, videograaf, voice-over en storyteller. Ze studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen, waar ze haar Master Engels behaalde. Na een extra Master-opleiding Literatuurwetenschappen, begon ze aan studies Drama/Woordkunst in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2017 behaalde ze ook daar een Master-diploma. Fien begon in 2008 als YouTube-vlogster en leerde al doende filmen en monteren. Ondertussen heeft ze meer dan 28.000 abonnees. Dankzij haar verzameling masterdiploma’s en de geweldige opleidingen die ze hiervoor mocht volgen, vond ze zowel technisch als artistiek haar eigen weg. Ze zoekt telkens naar de meest geschikte manier om haar verhaal te vertellen, onafhankelijk van het medium, en komt zo vaak uit bij een combinatie van verschillende vertelvormen (schrijven, performance, video, audio). Fiens teksten schommelen steeds tussen het persoonlijke en het poëtische en proberen telkens een universeel thema aan te raken. Haar eerste theatervoorstelling Wat (Niet) Weg Is combineert video, performance en tekst, en speelt sinds 2018 in Vlaanderen en Nederland. In 2019 werkte Fien een jaar lang als Jonge Maker bij Het Nieuwstedelijk, waar ze haar tweede theatervoorstelling Wie We Zijn maakte. In 2020 begon ze samen met scenograaf Manu Siebens aan de creatie van de theater installatie Numi Yaldati, die in 2021 in première ging in KVS en deSingel.

Berlin
Berlin positioneert zijn werk op het snijpunt van documentaire en theater. Voor elke creatie vertrekt het vanuit de werkelijkheid: een stad, een fait divers of een getuigenis. Het dompelt zich onder in een situatie en ontwart er diverse verhaallijnen. In de uitwerking beperkt het gezelschap zich niet tot één discipline. De inhoud bepaalt hoe een verhaal wordt verteld: met beeld, live muziek, technologie, teksttheater, als installatie etc.. “Gewapend met camera’s, interviewtechnieken, montagetafels én acteurs, portretteert BERLIN de werkelijkheid zoals een schilder dat vroeger deed: met net iets meer kleur, gevatte invalshoeken en een penseelzetting die een kritische ondertoon verraadt” (Knack Focus).

Tekst, video, spel, montage Fien Leysen muziekcompositie en live uitvoering Steven De bruyn artistieke en technische ondersteuning usa Claire Hoofwijk camera Claire Hoofwijk, Fien Leysen dramaturgie Willem De Maeseneer outside eye Yves Degryse scenografie en decorbouw Manu Siebens decorateur Ina Peeters geluidsontwerp Arnold Bastiaanse eindmixage geluid film Peter Van Laerhoven geluidstechniek Arthur De Vuyst lichtontwerp Jannes Dierynck, Marjolein Demey ondersteuning video Raf Willems, Jannes Dierynck, Geert De Vleesschauwer research Fien Leysen, Jessica Ridderhof, Sam Loncke productieleiding en rekwisieten Jessica Ridderhof

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Brothers In Band – Very Best Of Dire Straits

De vader van Fien Leysen zou zijn benoemd tot deputy