Schrijnend portret van een jonge, veelbelovende vrouw die ervoor kiest haar eigen leven niet op te geven.


Het verhaal van Anne, een jonge student met een mooie toekomst voor zich, die besluit een abortus te laten plegen. Ze heeft weinig tijd meer, de examens naderen en haar buik wordt dikker. Haar doel is om haar studie af te maken en te ontsnappen aan het sociale lot van haar proletarische familie. L’Événement is ook een portret van Frankrijk in 1963, van een maatschappij die het verlangen van vrouwen en seks in het algemeen veroordeelt. Een eenvoudig en hard verhaal dat de weg schetst van iemand die besluit tegen de wet te handelen.

L’Événement is gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van Annie Ernaux. De film won de Gouden Leeuw, de prijs voor de Beste Film op het filmfestival van Venetië.

Quotes
“Zonder drammen toont L’Événement de wrange gevolgen van het anti-abortusbeleid” (Volkskrant).
“Het indrukwekkende L’Événement is geen gewone boekverfilming. Het vult de novelle van Annie Ernaux aan tot een volledig beeld van een vrouw die abortus heeft ondergaan” (Filmkrant).
“L'Événement is een claustrofobisch, sterk geacteerd abortusdrama. Regisseur en schrijfster Audrey Diwan maakt invoelbaar hoe eng, moeilijk, pijnlijk en gevaarlijk illegale abortus is voor een jonge vrouw” (Filmtotaal).
“L’Événement herinnert je eraan wat de jaren 60 óók waren: een tijd waarin vrouwen klein werden gehouden” (NRC).

Regisseur Diwan wil dat de kijker voelt hoe het is om als jonge vrouw in het Frankrijk van de jaren zestig illegaal abortus te laten plegen. En daarom besloot ze hoofdpersonage Anne heel dicht op de huid te filmen en in te snoeren in een bijna vierkant kader. Zodat de kijker zich een film lang – net als Anne – opgejaagd en benauwd zou voelen. Regisseur Audrey Diwan: “Mijn idee bij de film was niet dat je naar Anne zou kijken, maar dat je haar zou zijn”.

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

DILANA SMITH – LEGENDARY WOMEN OF ROCK

Schrijnend portret van een jonge, veelbelovende vrouw die ervoor kiest