Een zintuiglijk, verbindend diner dat vertrekt vanuit de zee.


Zeemaal is het eerste deel van een drieluik rondom een jarenlang onderzoek naar duurzame, culinaire antwoorden op klimaatverandering.

Kan je de wereld redden vanuit de keuken? Sien Vanmaele zoekt naar oplossingen om haar planetaire bezorgdheid te bedwingen. Haar queeste start bij de zee, de plek waar ze vandaan komt en waar alle leven uit voortkomt.

Sien neemt je mee op een zintuiglijke reis langs stranden en kliffen, brengt verslag uit van ontmoetingen met zeewieroogsters en zilte landbouwers en filtert de plastic soep uit haar stadsleven. Ze laat je kijken, luisteren, ruiken, voelen, proeven, maar ook snijden, stampen en mengen. Zeemaal is een avond vol hoop; een verbindend diner waarin je nieuwe manieren ontdekt om naar onze stormachtige realiteit te kijken.

Deze voorstelling heeft een bijzondere setting: als publiek zit je rondom het speelvlak. Een maaltijd is onderdeel van de voorstelling.

Bij aanvang van de voorstelling wordt gevraagd om je mobiele apparaten op te bergen achter een veilig luikje onder je stoel. Het eten in Zeemaal betreft een volledige maaltijd (dus zorg voor een lege maag!). De maaltijd is plantaardig (veganistisch).

De voorstelling Zeemaal is een coproductie met Theaterproductiehuis Zeelandia/Zeeland Nazomerfestival, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Le Channel, Scène Nationale De Calais en Perpodium.

“Laika's jarenlange ervaring met culinair theater boost de taal van Vanmaele, op visueel én op inhoudelijk vlak” (Knack Focus). “Anders eten is anders leven, met die hoopgevende boodschap ga je naar huis. Een tripje naar de zee zal nooit meer hetzelfde zijn” (De Standaard).

Binnen Laika creëerde Sien Vanmaele eerder de food performances Witlof From Syria (2017) en Kookworkshops Ter Voorbereiding Op Het Einde Van De Wereld (2021). Zeemaal is het eerste deel van een drieluik over de zorg voor de wereld van morgen. De andere twee voorstellingen zijn Landmaal (te zien tijdens het BIJT! Festival op 1 en 2 juli 2023) en Luchtmaal.

Tekst en spel: Sien Vanmaele
Zintuiglijk concept: Peter De Bie & Sien Vanmaele
Muziek: Jason Dousselaere
Scenografie: Studio Kuurjeus & Peter De Bie
Eindregie: Jo Roets
Kostuum: Manuela Lauwers
Dramaturgie: Mieke Versyp
Keuken: Sara Sampelayo, Jean-Philippe Poncin & Annelotte Van Aarst
Lichtontwerp: Thomas Stevens
Techniek & productie: Anton Van Haver, Rik Van Gysegem, Tom Van den Brande, Robin Angst, Dag Jennes & Pieter Smet

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Stolen Moments

Een zintuiglijk, verbindend diner dat vertrekt vanuit de zee. Zeemaal