SIEMei (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij), werkt aan het behoud van machines en aanverwante zaken waar bedrijven in de Meierij hun bestaan aan te danken hebben.


In 2009 opende SIEMei haar museum en werkplaats in een van de voormalige fabrieksgebouwen van mengvoerfabriek CHV, de Coöperatieve Handels Vereniging, aan de Noordkade in Veghel.

Deze locatie is sindsdien uitgegroeid tot een bruisende plek. Het food- & cultuurcluster CHV Noordkade huisvest inmiddels zowel culturele bedrijven als ondernemers die doorgaan met mixen en mengen. Cultuur met food. Bedrijfsleven met kunst. Ouderen met jongeren. Maar ook werk en vrije tijd zijn samengebracht op deze unieke plek.

Wat is er in het museum te zien

Het museum biedt een groot scala aan bijzondere machines, authentieke gebruiksvoorwerpen en geeft onder andere een stuk geschiedenis weer uit het boerenleven. Ook krijgt men een beeld van
ontwikkelingen van technieken in de loop der jaren.

Enkele bezienswaardigheden zijn:

  • een zelfgebouwde lintzaag
  • een brandspuit uit 1849
  • gerestaureerde industriële machines
  • huishoudelijke apparaten en artikelen uit het verleden
  • een brandweerauto uit 1957

Het restaureren en onderhouden van de tentoongestelde machines en apparaten vindt in de werkplaats van het museum plaats. Deze werkzaamheden worden verrichten door een groot aantal vrijwilligers. Naast deze vrijwilligers zijn er ook velen op vrijwillige basis actief in het verrichten van noodzakelijke, dagelijkse huishoudelijke, logistieke zaken en betrokken bij het geven van informatie tijdens de rondleidingen. Het museum is niet alleen interessant voor techneuten maar is ook voor familie en onderwijs vriendelijk, interessant voor jong en oud.

Doelstelling van het museum SIEMei:

SIEMei stelt zich ten doel de inrichting, instandhouding en exploitatie van een museum met betrekking tot het industriële erfgoed in de Meierij van Brabant. Naast het museum aan de Noordkade staat er spoormaterieel op het spoor nabij de Vorstenboscheweg, Op deze locatie staan een rangeerlocomotief, een bollenwagen en een goederenwagon.

Likeur- en frisdranken museum
SIEMei heeft ook een Likeur- en frisdranken museum in beheer en verzorgt- als onderdeel van het excursieprogramma op de Noordkade- ook hier rondleidingen. Het museum is in Veghel gevestigd na de sluiting van het Nationaal Likeur- en frisdranken museum in Hilvarenbeek. Naast distilleerketels, advocaatmolens en een kruidengeurmachine, herbergt het museum ook een grote collectie glas. Het gaat dan om (drank) flessen van 1750 tot nu, in alle vormen en maten.

Openingstijden museum:
Zaterdag van 9.00 – 12.00 uur
Rondleidingen van maandag t/m zaterdag (zie onderstaande informatie):

Openingstijden
Zaterdag09:00 - 12:00

Museum SIEMei

Verlengde Noordkade 4
5462 EH, Veghel


Dagje weg van maken?


Mogen we je een suggestie doen?
Op basis van je keuze denken we dat deze je ook aanspreekt.

Wittern restaurant

wittern is Proeven, beleven en genieten

Kijk dan!