Snelle, slimme grappen en opvallende redeneringen.


Tobi Kooiman is cabaretier, stand-up comedian en wiskundige. De titel van zijn debuutvoorstelling was Best Of, omdat “alleen je eerste voorstelling sowieso de beste tot nu toe is”, aldus Tobi. Met Best Of stond Tobi in 2022 in ons theater, ons publiek waardeerde die show met een 8,8! Nu komt hij terug naar ons theater met zijn tweede voorstelling, Best Of 2.

Tobi over de bijzondere titel van zijn voorstelling: ”Ik heb de titel Best Of 2 gekozen uit zelfbescherming. Ik heb me namelijk door ervaren vakbuddy’s laten vertellen dat veel komieken na hun 2e voorstelling geen inspiratie meer hebben. Dat risico wil ik bij voorbaat tackelen. Bij wedstrijdjes doe je meestal Best Of 3, oftewel spelen tot 2-1 of 2-0, maar je hebt ook wel eens Best Of 2. Dan wordt het 2-0 of 1-1, maar bij 1-1 moet je een beslissingswedstrijd en wordt het alsnog 2-1. Dus Best Of 2 en Best Of 3 zijn eigenlijk hetzelfde. Als ik dan na Best Of 2 geen inspiratie meer heb, noem ik mijn 3e voorstelling Best Of 3. Dan doe ik daarin exact hetzelfde als in Best Of 2, en als mensen dan achteraf komen klagen dat ze alles al kenden, kan ik zeggen: “Dat had je kunnen zien aan de titel.” We zullen zien wat de toekomst brengt, maar voorlopig zijn we heel benieuwd met welke (gegarandeerd splinternieuwe) hersenspinsels hij nu weer op de proppen komt!

De pers over Best Of:
“Wat een verfrissende wind laat Tobi Kooiman waaien. Hoewel je voor een ‘best of’ een aantal hits moet hebben gehad, zijn die er met deze eerste voorstelling nú al in overvloed” (Cabaret.nl)
“De inkijk die we krijgen in dat slimme, bijzondere hoofd van hem is origineel en grappig. Ik hoop dat die kinderen er komen. Omdat ik mij nu al kan verheugen op de programma’s die dat gaat opleveren” (Theaterkrant).
“Een persoonlijkheid met een geestige, eigenzinnige kijk op de wereld” (Volkskrant).

De pers over Tobi Kooiman:
“Snelle grappen en slimme redenaties in een knap betoog over ratio en de controle van emoties” (Dagblad van het Noorden).
“Hoe dat hoofd werkt maakt hij aanstekelijk inzichtelijk met beeldende verhalen en rake grappen" (Theaterkrant).
“Talent voor een coherent verhaal, slimme grappen en opvallende redeneringen” (NRC).

Regie: Pieter Bouwman

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

HENRY VAN LOON – JANNIE THE SHOW DOG

Snelle, slimme grappen en opvallende redeneringen. Tobi Kooiman is cabaretier,