Een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt.


Pianostemmen gaat over de systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald en hoe deze huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in zijn bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers: gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal van hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.

Regisseur Klemens Patijn over Pianostemmen:
“Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van Pianostemmen niet langer zwijgen mag”. Regisseur Klemens Patijn over Pianostemmen: “Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van Pianostemmen niet langer zwijgen mag”.

“Het idee van regisseur Klemens Patijn van Tg Goed Gezelschap, eindregisseur Ria Marks, schrijver Wessel de Vries en componist Wiebe Gotink is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek” (Theaterkrant). “Uitdagend concept wordt knap uitgevoerd” (NRC).

Publieksreacties:
“Zeer indrukwekkend. Brengt ons terug naar een tijd die nooit vergeten mag worden.” “Schitterend geacteerd, gespeeld, gezongen. Hulde! Jammer genoeg nog zo actueel, maar wel waardevol dat dit zo aan iedereen weer wordt verteld.” “Kwam helemaal binnen.”

Idee en concept: Klemens Patijn
Regie: Ria Marks
Spel: Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn
Schrijver: Wessel de Vries
Dramaturgie: Maarten Bos
Componist: Wiebe Gotink
Vormgeving: Lidwien van Kempen
Kostuumontwerp: Dorien de Jonge

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

DER LAUF – LE CIRQUE DU BOUT DU MONDE

Een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt.