Het geluid van kletterend serviesgoed klinkt door de Walsmalerij. Met een groot scherm waarop doorlopend te zien is hoe porselein op een vloer uit elkaar spat begint de reis die kunstenaar Pieter Mols de bezoeker met zijn expositie laat maken. Langs houten meubels, kleurige schilderijen, grappige voorwerpen, etsen en gedichten. Warme vormen in vele kleuren die schoonheid en hoop bieden. Een reis die aanzet tot nadenken over de maakbaarheid van het leven. Te zien in de Walsmalerij aan de Noordkade in Veghel, van 10 oktober tot en met 14 november. Woensdagavond 27 oktober verzorgt Pieter Mols een lezing en rondleiding. Voor meer informatie zie www.decompagnie.art


De scherven lijmen

Het sneuvelende servies is de metafoor die Mols’ boodschap samenvat. Het gaat hem om de vraag wat we als mens doen als dingen in ons leven niet meer lopen zoals we ooit hoopten. Of het nu gaat om stijgende zeespiegels, vastlopende zorgsystemen of voedseltekorten. Je kunt de scherven lijmen, maar dan blijf je zien dat het kapot of mislukt is. Wat gebeurt er echter als je met de bruikbare scherven iets nieuws maakt? Zo wil Mols je laten kijken naar problemen. Pasklare antwoorden zijn er niet, maar je kunt wel iets nieuws maken met de scherven.

Een nomadisch perspectief

Nomaden hebben geen huizen met stromend water, geen winkels om de hoek. Ze aanvaarden het leven zoals het is en doen wat nodig is om verder te komen. Elke generatie leert de volgende haar oplossingen, waardoor ze uit elkaars ervaring kunnen putten. Mols’ biedt vier nomadische denkroutes die je als toeschouwer uitdagen om anders naar oplossingen te zoeken. De expositie eindigt met twee slotstukken. Onder de titel Erbarme Dich vangt Mols de menselijke emoties in tien kastjes met telkens tien etsen. We zullen het als mens nooit alleen redden, kijk rond, wie weet zit hier iets bij dat je herkent of mist. In het andere slotstuk beschouwt Mols zeven Nomadic Virtues als mogelijke ingrediënten voor het aangepaste recept om samen te leven. 

Schoonheid en hoop

De indrukwekkende reeks kunstvoorwerpen van Pieter Mols vertelt een inspirerend verhaal. Een expositie om in te dwalen en van te genieten, die schoonheid en hoop en tegelijk stof tot nadenken biedt. Beeldend kunstenaar Pieter Mols verbindt hiermee zijn eerdere ervaring als leerkracht basisonderwijs, directeur erfgoedmuseum en schoolbegeleider kunst en cultuur.

Praktische informatie en lezing

De Walsmalerij is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade te Veghel. De tentoonstelling is te zien van 10 oktober tot en met 14 november en is dagelijks te bezoeken. Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur, zondag van 14.00 – 17.00 uur. Parkeren P1, Cultuurfabriek. Op woensdagavond 27 oktober verzorgt de kunstenaar een lezing en rondleiding. Deelname is gratis, aanvang 19.30 uur, aanmelden kan via info@decompagnie.artDe Compagnie
Kunst + Cultuur
Expositie