Deze unieke tentoonstelling in de Koekbouw op de Noordkade toont monumentale werken, modellen en kleinere werken van beide kunstenaars.


HAN KLINKHAMER

De schilderijen van Han Klinkhamer zijn het eindresultaat van een wordingsproces. In dikke lagen of juist transparant wordt de verf op het doek aangebracht. Door in de verf te snijden, door verf weg te strijken en opnieuw aan te brengen, ontstaan materiewerken met een zeer tastbare huid. Het schilderachtige oppervlak van het doek wordt zo een landschap op zichzelf en maakt een referentie naar het centrale thema in het werk zelf: het rivierenlandschap waar de kunstenaar woont en werkt.

De beelden die Klinkhamer creëert zijn gemengde beelden. Van dichtbij bekeken bezitten ze een zekere abstractie, van verder weg bezien ogen ze welhaast impressionistisch. De kunstenaar toont de kijker zijn indrukken, zijn reflecties over wat hij heeft waargenomen. Uit zijn schilderijen en tekeningen spreekt een persoonlijke wijze van registreren van het landschap in al haar aspecten.

Het werk van Han Klinkhamer brengt op eigen wijze een oeronderwerp van de Nederlandse schilderkunst tot uitdrukking, namelijk het Hollandse licht dat centraal staat in het Hollands impressionisme, beter bekend als de Haagse School. Hiermee heeft Klinkhamer een plekje voor zichzelf weten te verkrijgen binnen de Nederlandse kunst.

JAN DOMS

Jan Doms studeerde constructief beeldhouwen op de Tilburgse Kunstacademie en ontwikkelde eind jaren zeventig zijn eerste grootschalige flexibele werken in verenbandstaal. Daarbij werden moderne dans en toepassing van elektronica (geluid en muziek) multidisciplinair ingezet bij zijn dynamische performances. Deze ‘messcherpe’ bewegende objecten werden gesitueerd in verlaten fabriekshallen en verschenen als pop-up op plekken waar stedelijke (re)animaties gaande waren. 

Intussen studeerde Doms aan de Universiteit van Tilburg eveneens Cultuurwetenschappen, gericht op architectuur en urbanisatie. Steeds meer werd het werk van hem betrokken bij nieuwe culturele en functionele stedelijke ontwikkelingen en manifesteerde zich daarbij op het snijvlak van kunst, architectuur en het stedelijke landschap in vele landen. Recentelijk nog in Armenië op uitnodiging van Mkrtich Tonoyan van Akos (kunstenaars-residentie) en het City Research Center Gyumri (architectuurcentrum), alsmede het Armeense Centrum voor hedendaagse experimentele kunst in Yerevan (ACCEA). Geïnspireerd door het nooit afgebouwde, verlaten stadsdeel ‘Mush’ in Gyumri, werden de projecten ter plekke afgesloten met het enerverende ‘Mushtopia’-festival. 

Jan Doms ontwierp de 52 meter hoge productietoren ‘Maxima 1’ (2009) in opdracht van Saint- Gobain Weber Beamix op de skyline van Eindhoven. Inmiddels heeft ook de nieuwe 3-D betonprint-techniek zijn intrede gedaan, met behulp waarvan het ruimtelijke object ‘Steps to Heaven’ tot stand zal komen. Het vormt het middelpunt van de tentoonstelling en fungeert als een soort van natuurlijke ‘zonnewijzer’ vanwege de lichtinval door de lichtstraat die elke middag rond 12:00 u de lengteas van de vloer van de Koekbouw passeert. In lijn daarmee bevinden zich de andere staande en zwevende sculpturen.De Compagnie
Kunst + Cultuur
Expositie

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Pink Floyd Project – Wish You Were Here

Deze unieke tentoonstelling in de Koekbouw op de Noordkade toont