Grote gekleurde beesten bevolken de Hal van de Noordkade. Een olifant, giraffen, een leeuw. Dieren die zo uit een prentenboek lijken te zijn weggelopen. De indrukwekkende beelden zijn gemaakt van afgedankte teenslippers, flip flops. De grote staan in de Hal, kleinere zijn te koop in de Fabriekswinkel. De expositie is te zien van 5 juni tot en met 28 augustus.


Teenslippers zijn het meest gedragen schoeisel ter wereld. Omdat ze goedkoop zijn worden ze in ontwikkelingslanden veel gedragen. Veel afgedankte teenslippers komen in de natuur en oceaan terecht. Daar voegen ze zich bij de zogenaamde plastic soep. Vissen en vogels vergissen zich en zien het plastic aan voor voedsel. Zo sterven deze dieren vroegtijdig en komen de teenslippers uiteindelijk in onze voedselketen terecht. Een groot gedeelte van de plastic soep spoelt aan op de stranden van o.a. Kenia.

Hoe afval weer mooi wordt

Ocean Sole zet zich in om de teenslipper een tweede leven te geven. De creatieve Keniaanse kunstenaars toveren de afgedankte teenslippers om tot bekende dieren van de Afrikaanse savanne en van de oceanen. Zo wordt met elk beeld milieuvervuiling tegengegaan en werkgelegenheid gecreëerd. Inmiddels zijn er meer dan 70 mensen aan het werk voor Ocean Sole. Zij verdienen een eerlijk inkomen en kunnen een goed leven opbouwen voor hun gezin. Daarnaast worden educatieve projecten opgezet om de lokale bevolking te informeren over het belang van recycling.

Kleurrijke kunstwerken uit Kenia

De Keniaanse kunstenaars zijn enorm vakkundig en maken van alles. Van kleine olifantjes en neushoorns, tot enorme schildpadden en levensgrote giraffen! Elke teenslipper heeft een andere kleur of zelfs meerdere kleuren. Dit geeft de kunstenaars de mogelijkheid om eindeloos te variëren. Zo heeft elk beeld van Ocean Sole zijn eigen unieke kleurenpatroon. Op deze manier wordt afval omgetoverd tot iets moois. Een tastbare herinnering aan het feit dat creativiteit en ondernemerschap een oplossing kunnen bieden voor een, op het eerste gezicht, onoplosbaar probleem! 

Praktische informatie

De Hal is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade te Veghel. De tentoonstelling is te zien van 5 juni tot en met 28 augustus.
Dinsdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Parkeren P1, CultuurfabriekDe Compagnie
Kunst + Cultuur
Expositie

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

SIMONE KLEINSMA – VERDER

Grote gekleurde beesten bevolken de Hal van de Noordkade. Een