De Compagnie presenteert: Dystopie door Mariëlle van den Bergh. Deze expositie is van 29 oktober t/m 17 december te zien in de hal van de Cultuurfabriek op de Noordkade.


Een dystopie is het tegenovergestelde van een utopie. Zo’n negatief beeld van een afschrikwekkende toekomst kan ook als waarschuwing gelden voor de gevolgen van hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen. De afgelopen jaren heeft Mariëlle van den Bergh de kracht, schoonheid en het oorspronkelijke karakter van de natuur bezongen - vooral die van rauwe oergebieden zoals deze te vinden zijn in IJsland, Australië en Tasmanië.

Tegenwoordig is haar focus verlegd naar de ongunstige invloed van de mens op zijn omgeving. Hoewel alle tentoongestelde kunstwerken al enige tijd geleden zijn gemaakt, krijgen ze door de tentoonstelling in de hal van de Noordkade ineens een andere lading. Een zwemmende beer wordt een hongerende ijsbeer, op zoek in een onzekere toekomst. De zwerfhond kijkt verdwaasd uit zijn ogen en de voorbij zwevende boot vervoert een boom, een organisme dat vooral bekend staat om zijn standvastigheid. Mogelijk breekt er ook nog een vulkaan uit op de achtergrond.

Een voortdurend veranderende omgeving

Volgens de kunstenaar kenmerkt onze tijd zich door een voortdurend veranderende omgeving, waar niets meer hetzelfde blijft en oude processen zich voortdurend schijnen te verhevigen. Een gewone, alledaagse regenbui is tegenwoordig een intense, langdurige stortbui, die voor overstromingen en damdoorbraken zorgt. Als mens zullen we ons gedrag moeten aanpassen en inperken.

In Noorwegen, tijdens een residentie in Natthagen, maakte Van den Bergh een zeven meter hoog wandtapijt, dat tussen bomen hangt en gemaakt is van afvalplastic, zoals aan de kust aangespoelde scheepstouwen en netten. Maar ook gehaakte bierverpakkingen, deksels van melkproducten, een knalgele schoonmaakborstel van de gemeentereiniging en het alomtegenwoordige bubble wrap. De kunstenaar hoopt dat haar werk heel snel vergaat, maar vreest het ergste.De Compagnie
Kunst + Cultuur
Expositie

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

Laika – Landmaal

De Compagnie presenteert: Dystopie door Mariëlle van den Bergh. Deze expositie