Ferry Staverman tovert met platte, uitgesneden vormen en maakt driedimensionale sculpturen van karton en mdf, vaak omwikkeld met draad. Silhouetten die in grootte uiteenlopen van klein tot metershoog. Vaak in schakeringen van eenzelfde kleur, wat diepte en reliëf geeft. Groots en sierlijk werk dat perfect past in de betonnen hal van de Noordkade. Het licht in en om de objecten speelt mee en maakt dat de vormen bewegen en het licht weerkaatsen.


Andere tijden

Staverman begon in 2000 aan een reeks van honderden kleine gouaches om zijn persoonlijke motieven te onderzoeken. Naar aanleiding hiervan zijn de beelden van karton ontstaan. In het begin domineerden de vrouwenfiguren, dit werden fonteinen en zo ontstonden de diverse bomen. De beelden (van soms wel vijf meter hoog) lijken naar andere tijden te verwijzen. Niet verwonderlijk, daar Staverman, naast zijn kunstenaarschap, van 1974 tot 2012 als educatief medewerker werkzaam was bij Paleis Het Loo met zijn strakke 17de-eeuwse tuinen. 

Verhalende motieven

Staverman is opgeleid aan de Koninklijke Academie Voor Beeldende Kunsten in Den Haag van 1965-1970. Het vroege werk van Staverman was minimalistisch en strak van vorm en bestond voornamelijk uit grote (en kleine) houten en ijzeren objecten en gouaches. Nu zijn verhalende motieven het uitgangspunt, de objecten worden echter meestal niet nadrukkelijk figuratief. Inmiddels heeft hij over de hele wereld naam gemaakt met zijn kartonnen sculpturen. Zo is zijn werk te zien geweest in o.a. Londen, München, Parijs, New York, Abu Dhabi, Japan en Hong Kong. Voor Hermès ontwierp hij diverse standaards voor hun servies.

Openingstijden Expositie
Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. 
Zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Bekijk voor meer informatie de website van De Compagnie.De Compagnie
Kunst + Cultuur
Expositie
Verlengde Noordkade 10-12
5462 EH, Veghel

Directions