Vanaf 28 augustus brengen de gobelins, lichtbakken en filmloops van Jenny Ymker de betonnen Wiebenga silo aan de Noordkade in Veghel tot leven. 


Wie is die vrouw? We zien haar van opzij of op de rug, haar gezicht is niet zichtbaar. Ze staat in een vreemde omgeving en lijkt gevangen in een beeld dat direct vragen oproept. De expositie Endless stories van Jenny Ymker brengt het halfduister van de Wiebenga silo aan de Noordkade in Veghel tot leven, met werken die de toeschouwer niet snel loslaten.

Gobelins, lichtbakken en filmloops
De basis van Ymkers werk bestaat uit foto’s, die ze verwerkt tot geweven gobelins, lichtbakken en sinds kort ook filmloops. Als een regisseur ensceneert ze haar voorstellingen. Ze vervult zelf de hoofdrol in haar werk. Een vrouw met koffer of handtasje. Met haar rug naar de toeschouwer trekt ze je als kijker mee om je te laten verdwalen in haar landschappen. Ymker laat zien hoe de mens met de kracht van verbeelding overeind kan blijven in een wereld vol vragen.

Tijdloze handtassen
Ymker (1969) studeerde in 1995 af aan de kunstacademie in Kampen. Daarnaast heeft zij een opleiding tot hulpverleenster gevolgd en een aantal jaar als activiteitenbegeleidster met dementerende ouderen gewerkt. “Daar merkte ik dat vrouwen zich letterlijk overeind houden via hun handtas. Dit beeld heb ik meegenomen in mijn werk.” De kleding, tassen en andere accessoires die Ymker gebruikt zijn afkomstig uit kringloopwinkels. Ze zijn niet modern, dat zie je meteen, maar ze zijn ook niet aan een bepaalde periode te koppelen. Dit maakt de beelden tijdloos en universeel.
Jenny Ymker heeft in binnen- en buitenland geëxposeerd en verschillende internationale prijzen gewonnen.

Praktische informatie
De Wiebenga silo is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade te Veghel. De tentoonstelling is te zien van 28 augustus tot en met 9 oktober. Dinsdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Parkeren P1, Cultuurfabriek.De Compagnie
Kunst + Cultuur
Expositie

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

YENTL EN DE BOER – MODDERKRUIPERS (TRY OUT)

Vanaf 28 augustus brengen de gobelins, lichtbakken en filmloops van