Een onmogelijke liefde en een onwaarschijnlijke reis door Europa in oorlogstijd.


Baba, kort voor Babuschka, betekent oma in het Russisch.

Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd (onder andere bekend van Mees Kees en De Proefkeuken) vanuit Odessa, in de voormalige Sovjet-Unie, op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland.

In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af. Van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen. Hij gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en daarmee wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

De reis van Willem resulteerde eerder in de succesvolle podcast Baba en is nu bewerkt voor het toneel. Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Willem in de geschiedenis van zijn oma en komt achter een heel andere kant van Baba dan hij aanvankelijk dacht.

Tekst: Dorien van Gent
Regie: Frank Siera
Muziek: Darius Timmer
Cast: Willem Voogd en Evgenia Brendes

Activiteit


Mogen we je een suggestie doen?

DER LAUF – LE CIRQUE DU BOUT DU MONDE

Een onmogelijke liefde en een onwaarschijnlijke reis door Europa in